Drupal 8 end-of-life in 2021

Drupal 9 Migration
Submitted byBram onwo, 10/10/2018 - 10:59

Het goede nieuws is ... Drupal 9 komt eraan. Dat betekent evenwel dat er een 'einde' komt aan Drupal 7 & 8. Al hoef je dat nu ook niet zo letterlijk te nemen.

Drupal 8 end-of-life in 2021

Het Drupal 8 model is gebaseerd op het introduceren van nieuwe functionaliteiten in minor versies (bijvoorbeeld: 8.5 naar 8.6) met behoud van ondersteuning voor oudere versies.  Dat werkt zo goed dat sommige mensen opteren om Drupal 9 niet uit te brengen en te werken met minor versies. Echter dat is geen optie omdat verouderde code vernieuwd moet worden om steeds de nieuwste technologieën te kunnen implementeren.

Drupal 8 is afhankelijk van Symfony 3 en heeft een end-of-life in 2021. Dat betekent dat beveiligingsupdates niet meer worden aangepast. Drupal is om die reden verplicht (om veiligheid) om over te stappen op Symfony 4 or 5.

Major upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9 wordt eenvoudig

Lancering Drupal 9 is voorzien voor 2020.

Drupal geeft webdesigners een jaar de tijd om de websites te actualiseren naar Drupal 9. Wellicht zal dat vrij eenvoudig kunnen omdat we tegen dan Drupal 8.7 en 8.8 zullen hebben en Drupal 9 wordt aanzien als een minor update. Door onze Drupal 8 websites up to date te houden zou de stap naar Drupal 9 vrij vlot moeten verlopen.

Ook updates van modules van D8 naar D9 zou geen probleem mogen zijn op voorwaarde dat de modules geen verouderde API's gebruiken.

Ook goed nieuws voor Drupal 7

Support voor Drupal 7 wordt verlengd tot 2021 omdat er nog héél veel websites actief zijn op Drupal 7.

Wat moet je doen als je een Drupal 7 website hebt?

2 opties:

  1. Je behoudt je website in Drupal 7 maar actualiseert de PHP versie (PHP7 bijvoorbeeld). Na 2021 kan je opteren om je website te laten migreren naar Drupal 9.
  2. Nu al migreren naar Drupal 8 zodat het na 2020 makkelijker is om een upgrade uit te voeren naar Drupal 9.

Vond jij dit artikel nuttig?

Heb je zelf nog iets toe te voegen aan dit artikel of een vraag, reageer dan zeker op dit artikel. Je antwoord wordt gelezen en beantwoord.

Reactie toevoegen