Drupal vs WordPress: wat is het beste?

Drupal vs WordPress
Submitted byBram onwo, 03/21/2018 - 11:43

Drupal vs WordPress: wat is het beste?

Drupal vs WordPress. Een keuze maken tussen Drupal en WordPress is niet makkelijk. WordPress heeft op vandaag een marktaandeel van 25% wereldwijd. Dit maakt het CMS systeem het meest populaire. Waar het vroeger vooral de focus legde op blogs is het vandaag veel meer dan dat. Het is een volwaardig CMS met talloze mogelijkheden, plug-ins en opties. Grote en middelgrote websites worden hiermee ontwikkeld als ook blogs. Met zijn vrij eenvoudige opzet is het zeker een goede keuze.

Drupal is een zwaar en zeer uitgebreid CMS systeem. Het wordt vooral gebruikt door de overheid, bedrijven, onderwijs en non-profit organisaties. Drupal heeft een indrukwekkende marktwaarde van meer dan 12% binnen de top 100.000 websites. Het wordt weleens vergeleken als het CMS systeem voor ontwikkelaars, maar dat is niet meer volledig correct. Het grote voordeel: het is extreem geschikt voor maatwerk. Waar WordPress wel eens punten scoort op het gebruikersgemak van het admin gedeelte, is zeerz eker hetzelfde te bereiken met Drupal.

Beide CMS systemen hebben een groot en enthousiast open-source community. Drupal is iets meer georganiseerd. Maar beiden hebben enorme stappen vooruit gezet en ze maken steeds indruk met hun nieuwe versies.

Voordelen van Drupal

 • Sterk geëvolueerde databank die geconfigureerd kan worden om te voldoen aan de bedrijven met veel productdata of data over diensten die gevolgd, gesorteerd, weergegeven en geanalyseerd moeten worden. Als je maximale flexibiliteit wenst op vlak van maatwerk, complexe integraties enzovoorts. Dan is Drupal de beste keuze.
 • Het kan zonder problemen om met gigantische volumes aan bezoekers en met grote volumes aan inhoud. Drupal websites zijn erg schaalbaar en vragen minder rekenkracht dan hun concurrenten. Drupal geeft je bovendien betere prestaties met het ingebouwde cache systeem.
 • De standaardinstallatie van Drupal 8 is meteen ook zeer SEO vriendelijk. Met de juiste modules en configuraties kan je SEO taken drastisch vereenvoudigen.
 • Drupal is zeer actief bezig met veiligheid. Het heeft een zeer actief team dat zich hiermee bezighoudt. Nieuwe modules of plug-ins worden onderworpen aan de strenge veiligheidstesten.
 • Snellere websites: Drupal cache systeem, Big Pipe, Redis cache en andere modules ter verbetering van de prestaties geven een extra meerwaarde.
 • Een waaier aan interessante modules (plug-ins) om je functies verder uit te breiden. Dit versnelt toekomstige ontwikkelingen wanneer je bedrijf groeit en evolueert.
 • Rechten aan personen kunnen gedetailleerd ingesteld worden om bepaalde acties op de website al dan niet te mogen aanpassen of uitvoeren.
 • Een gevarieerde community, wereldwijd met een groeiend aantal conferenties en lokale gebruikersgroepen.

Voordelen van WordPress

 • WordPress heeft een gebruiksvriendelijkere back-office (admin). Het heeft een meer intuïtieve en uitgedachte gebruikersinterface (GUI). Het is makkelijk in gebruik voor inhoud beheerders en auteurs van nieuwe content. Bewerken en aanpassen is eenvoudig. De leercurve is dus eenvoudiger. Hierdoor moet je mogelijks minder beroep doen op een extern bureau. Alhoewel dit met Drupal zeker ook mogelijk is, al is het aan de ontwikkelaar om het overzicht te bewaken in de vele opties die Drupal biedt, zodat de gebruiker dit makkelijk kan aanpassen.
 • Er zijn heel wat gratis en betalende thema’s ter beschikking die een responsive webdesign bevatten om mobiele apparaten te ondersteunen. Een knap uitziende website met een minimum aan tijd en energie.
 • WordPress updates worden automatisch toegepast wanneer beschikbaar. Bij Drupal dienen deze nog manueel te worden uitgevoerd. Echter heeft Drupal nu ook een auto-update functie ingebouwd.
 • Mobiele app om bewerkingen, aanpassingen en nieuwe inhoud toe te passen. Een mooie GUI.
 • Een makkelijker platform om te publiceren met gebruikersrollen die al vooraf zijn gedefinieerd.

Drupal vs WordPress. Beide website CMS systemen zijn erg positief geëvolueerd. Beiden zijn goed om in de toekomst te innoveren op vlak van functies en technische uitdagingen. Beide CMS systemen kunnen relatief makkelijk geactualiseerd worden (updates). Drupal heeft aangegeven dat een update naar Drupal 9 even makkelijk zou verlopen als een kleine upgrade van Drupal 8.

Welk systeem (Drupal vs WordPress) je het beste kiest is afhankelijk van vele factoren. Wat moet de website kunnen? Wie zal het beheren? En hoe complex zal je website zijn? De antwoorden op deze vragen zullen uitmaken welke CMS systeem het beste past bij jouw doelstellingen.

Lees meer over hoe je het juiste CMS systeem kan kiezen >

Als je niet zeker bent welk CMS systeem bij jou het beste past, neem dan zeker contact met ons op voor een gesprek.

Vond jij dit artikel nuttig?

Heb je zelf nog iets toe te voegen aan dit artikel of een vraag, reageer dan zeker op dit artikel. Je antwoord wordt gelezen en beantwoord.

Reactie toevoegen