Image
Drupal oplossingen voor je organisatie

Website audit: maak je website beter in 6 stappen

Ontdek het belang van een website audit en leer hoe je de verschillende analyses kunt uitvoeren om de zwakke punten van je website te identificeren en te verbeteren. Leer ook enkele nuttige tools om een concurrentieanalyse uit te voeren.
Image
Drupal oplossingen voor je organisatie

Introductie

Wist je dat de meeste websites niet het maximale uit hun online aanwezigheid halen? Ze missen kansen op verkeer, conversies en groei, en dat allemaal door simpele, op te lossen problemen. Dat is zonde. Maar hoe weet je wat er mis is met je website? Dat is waar een website audit voor dient.

Ja, maar mijn website is al goed…

Wanneer ik ondernemers vraag hoe tevreden ze zijn over hun eigen website, antwoorden ze veelal positief. Als ik de vraag opnieuw stel, na het uitvoeren van deze 6 analyses, is het antwoord toch vaak net iets genuanceerder.

De 6 uit te voeren analyses in het kort:

 • Concurrentieanalyse:
  Maak een lijst van je dichtste concurrenten. Wat bieden ze aan en hoe presenteren ze hun producten of diensten op hun website?
 • Technische analyse:
  Maak een technische analyse. Is je website snel? Is je mobiele website beter dan de concurrentie of net niet? Is de technische SEO in orde? Hoe pakken zij dat aan?
 • Content analyse:
  Welke soort content schrijven je concurrenten en welke tone-of-voice hanteren ze. Hoe proberen zij te connecteren met hun doelgroep? Schrijf je niet te veel over jezelf?
 • Design analyse:
  Is het grafisch design van je website even attractief/logisch als je concurrentie? Wat maakt hun website beter? Wat kan je toepassen op je eigen website.
 • Marketingstrategie analyse:
  Welke marketingstrategieën gebruiken je concurrenten om meer bezoekers naar hun website te halen? Wat kan je zelf nog toepassen of verbeteren?
 • UX-analyse:
  Hoe voelt de gebruikerservaring op je eigen website en die van concurrenten? Vind je snel de juiste info? Is het menu duidelijk? Gebruik je de juiste tools om dit te achterhalen? Laat een aantal mensen buiten je vakgebied je website zien en analyseer.

Stap 1: Concurrentieanalyse

Er zijn verschillende manieren om je doelgroep te bepalen, enkele belangrijke stappen zijn:

 • Marktonderzoek:
  Voer marktonderzoek uit om de demografische gegevens, interesses en gedragingen van je potentiële klanten te bepalen. Dit kan je helpen beter te begrijpen wie je doelgroep is en wat hun wensen en behoeften zijn.
 • Bestaande klantgegevens:
  Analyseer de gegevens van je bestaande klanten. Hierdoor kan je vaststellen wat de meest populaire producten of diensten zijn en wat voor soort klanten deze afnemen.
 • Competitor-analyse:
  Bekijk ook de doelgroepen van je concurrenten en probeer te achterhalen waarom zij specifieke groepen aanspreken.
 • Sociale media-analyse:
  Bekijk hoe je potentiële klanten zich op sociale media gedragen en waar zij zich mee bezighouden. Dit kan je helpen bepalen waar je doelgroep zich online bevindt en wat hen interesseert. Je kan zo meer connectie met je doelgroep maken.
 • Feedback van klanten:
  Vraag ook feedback aan je bestaande klanten en probeer hiermee meer te weten te komen over hun wensen en behoeften.

Met deze informatie kan je een beeld vormen van je doelgroep en je marketingstrategie hierop afstemmen. Het is belangrijk om regelmatig je doelgroep te blijven analyseren om ervoor te zorgen dat jouw strategie aansluit bij de wensen en behoeften van je klanten.

Stap 2: Technische analyse

Om een grondige technische analyse uit te voeren, zijn een aantal zaken noodzakelijk. Hieronder beschrijven we de belangrijkste factoren die nodig zijn voor een uitgebreide technische analyse:

 • Ken de technische aspecten van je website:
  Het is belangrijk om te weten hoe je website technisch gezien in elkaar zit, zoals de structuur van de code, de serverconfiguratie en de manier waarop pagina's geladen worden.
 • Gebruik van analyse-tools:
  Er zijn veel tools beschikbaar die je kan gebruiken om je website te analyseren, zoals Google PageSpeed Insights, GTmetrix en SEMrush. Deze tools geven je inzicht in de laadtijd van je website, de kwaliteit van de code en de compatibiliteit met verschillende browsers.
 • Kennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO):
  Het is belangrijk om te begrijpen hoe zoekmachines jouw website analyseren en hoe je deze kunt optimaliseren, zodat deze beter vindbaar is voor zoekers.
 • Analyse van de mobiele ervaring:
  Het is belangrijk om te weten hoe je website presteert op mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, omdat steeds meer mensen online gaan via mobiele apparaten.
 • Inzicht in de prestaties:
  Het is noodzakelijk om de prestaties van je website te analyseren, in termen van verkeer, conversies, enz., om te bepalen waar verbeteringen nodig zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Analytics.

Door deze factoren in overweging te nemen, kan je een grondige technische analyse uitvoeren en gericht verbeteringen doorvoeren. Hierdoor verhoog je de gebruiksvriendelijkheid van je website, vergroot je de vindbaarheid in zoekmachines en zorgt je voor een betere beleving voor je bezoekers.

Nuttige tools:

Stap 3: Content analyse

Een content-analyse is een proces waarbij je de inhoud van je website grondig analyseert om te bepalen of deze aansluit bij je doelen en je doelgroep. Hieronder beschrijven we de stappen die je kunt volgen om een effectieve content-analyse uit te voeren:

 • Bepaal je doelen:
  Voordat je begint met je content-analyse, is het belangrijk om duidelijk te formuleren wat je wil bereiken met de analyse. Dit kan variëren van het verbeteren van de zoekmachineoptimalisatie tot het verhogen van conversies.
 • Bepaal je doelgroep:
  Het is belangrijk om te begrijpen wie je doelgroep is en wat hen interesseert, zodat je kan bepalen of je inhoud daarop is afgestemd.
 • Analyseer de huidige inhoud:
  Maak een inventarisatie van de inhoud van je website en analyseer deze op basis van je doelen en je doelgroep. Let bijvoorbeeld op de inhoudstitels, de kwaliteit van de teksten, de call-to-action elementen, en meer.
 • Maak een rapport:
  Maak een rapport van de bevindingen van je analyse, waarin je aangeeft wat goed werkt en wat verbeterd kan worden.
 • Maak verbeteringen:
  Voer gericht verbeteringen door op basis van de bevindingen van je analyse. Dit kan variëren van het verbeteren van de inhoud tot het toevoegen van nieuwe pagina's of het vervangen van onderdelen die niet meer relevant zijn.
 • Tone-of-voice:
  De tone-of-voice bepaalt hoe je inhoud wordt overgebracht en heeft een grote impact op de ervaring van je bezoekers op je website. Het is belangrijk om de juiste tone-of-voice te kiezen die aansluit bij je doelgroep en je merkidentiteit.

Bij de content-analyse is het daarom verstandig om ook de tone-of-voice te analyseren. Kijk bijvoorbeeld naar hoe je teksten zijn opgesteld, of ze formeel of informeel zijn, of ze humoristisch zijn of juist serieus. Bepaal of de tone-of-voice die je hanteert effectief is en of er verbeteringen nodig zijn.

Het is belangrijk om te realiseren dat de tone-of-voice niet alleen de sfeer en de ervaring van je bezoekers bepaalt, maar ook een impact heeft op de waardering en het vertrouwen dat je bezoekers hebben in je merk. Kies daarom voor een tone-of-voice die aansluit bij je doelgroep en je merkidentiteit en die je bezoekers op een effectieve manier bereikt en betrekt.

Door deze stappen te volgen, kan je een grondige content-analyse uitvoeren en gericht verbeteringen doorvoeren die je doelen en je doelgroep ondersteunen. Hierdoor zorg je voor een website die beter aansluit bij je doelen en die je bezoekers op een effectieve manier bereikt en betrekt.

Nuttige tools:

Stap 4: Design analyse

Bij het uitvoeren van een grafisch design analyse kan je de volgende stappen volgen:

 • Analyseer het kleurgebruik:
  Bekijk het kleurgebruik van de website en beoordeel of de kleuren passen bij de huisstijl en doelgroep. Kijk ook of de kleuren voldoende contrast hebben en of ze goed samenwerken.
 • Beoordeel de typografie:
  Kijk naar de gebruikte lettertypen en beoordeel of deze leesbaar zijn en passen bij de huisstijl van de website. Beoordeel ook of er voldoende variatie is in de typografie, bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende lettergroottes en -stijlen.
 • Analyseer de lay-out:
  Bekijk de lay-out van de website en beoordeel of deze overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Beoordeel ook of er voldoende witruimte is en of de pagina's goed opgebouwd zijn.
 • Beoordeel de afbeeldingen:
  Kijk naar de afbeeldingen op de website en beoordeel of deze van goede kwaliteit zijn en passen bij de huisstijl en doelgroep. Beoordeel ook of er voldoende afbeeldingen zijn en of ze op de juiste plaats staan.
 • Analyseer het responsive design:
  Bekijk de website op verschillende apparaten en beoordeel of het responsive design goed werkt en of de website er goed uitziet op verschillende schermformaten. Het design op mobiel is immers verschillend van het design op desktop.
 • Vergelijk met concurrenten:
  Bekijk de websites van concurrenten en vergelijk hun grafisch design met dat van je website. Beoordeel waar je website beter of slechter scoort en bepaal welke verbeteringen er nodig zijn om beter te connecteren met je doelgroep.

Door deze stappen te volgen, kan je een grondige analyse uitvoeren van het grafisch design van je website en bepalen welke verbeteringen er nodig zijn om de website visueel aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker te maken.

Nuttige tools:

Stap 5: Marketingstrategie analyse

Een marketingstrategie-analyse helpt bij het evalueren van de effectiviteit van je huidige marketingstrategie en biedt inzicht in hoe je jouw strategie kunt verbeteren. Hieronder staan een aantal stappen die je kunt volgen bij het uitvoeren van een marketingstrategie-analyse:

 • Bepaal je doelstellingen:
  Voordat je begint met de analyse, is het belangrijk om duidelijk te formuleren wat je doelstellingen zijn. Zorg ervoor dat je doelstellingen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn.
 • Analyseer je doelgroep:
  Bepaal wie je doelgroep is en welke kanalen zij gebruiken om informatie te zoeken over je product of dienst. Analyseer ook hun koopgedrag en hun behoeften. Dit zal je helpen bij het bepalen welke marketingstrategieën het meest effectief zijn om je doelgroep te bereiken.
 • Analyseer je concurrenten:
  Bekijk de websites van je concurrenten en analyseer hun marketingstrategieën. Vergelijk deze met je eigen marketingstrategieën en bepaal waar je strategie beter of slechter scoort.
 • Analyseer je content:
  Analyseer je content en bepaal of deze effectief is om je doelgroep te bereiken. Analyseer ook je sociale media-activiteiten, e-mailcampagnes en andere marketingactiviteiten.
 • Bepaal de verbeterpunten:
  Na de analyse is het tijd om de verbeterpunten te bepalen. Bepaal waar je huidige marketingstrategie verbetering nodig heeft en welke elementen je kan toevoegen of veranderen om je doelgroep beter te bereiken.
 • Maak aanbevelingen:
  Tot slot is het belangrijk om aanbevelingen te doen voor verbetering van je marketingstrategie. Deze aanbevelingen kunnen bijvoorbeeld gaan over veranderingen in je content, het gebruik van verschillende marketingkanalen of veranderingen in je doelgroep targeting. Zorg ervoor dat de aanbevelingen aansluiten bij je doelstellingen en je doelgroep.

Bonus tip:

Wil je weten wie van je concurrenten adverteert op sociale media? Dat kan!

 • Facebook: https://www.facebook.com/ads/library/
 • Google Ads: Naast elke advertentie staat een pijltje. Als je daarop klikt opent er een pop-up. Bij de rubriek “Over deze adverteerder” kan je klikken op “Bekijk meer advertenties”. Deze link is niet altijd beschikbaar, hou daar rekening mee.
 • LinkedIn: Ga naar de pagina van het bedrijf op LinkedIn. Bezoek het tabblad ‘Posts’ en filter op ‘Ads’. Je krijgt alle actieve advertenties te zien van je concurrent.

Houd er rekening mee dat de marketingstrategie-analyse een continu proces is en dat je deze regelmatig moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat je marketingstrategie up-to-date en effectief blijft.

Nuttige tools:

Stap 6: User Experience analyse

Bij het uitvoeren van een User Experience (UX) analyse kan je de volgende stappen volgen:

 • Gebruikersonderzoek:
  Verzamel informatie over de gebruikers van de website, zoals hun leeftijd, geslacht, interesses, enz. Dit kan worden gedaan door enquêtes, interviews en observatie.
 • Analyse van de gebruikersstroom:
  Analyseer hoe de gebruikers door de website navigeren. Bekijk waar ze de meeste tijd doorbrengen, welke pagina's ze bezoeken en waar ze afhaken.
 • Analyse van de navigatiestructuur:
  Bekijk de navigatiestructuur van de website en beoordeel of deze logisch en gemakkelijk te begrijpen is voor de gebruikers. Kijk ook naar de structuur van de pagina's en beoordeel of deze gemakkelijk te navigeren zijn.
 • Beoordeling van de inhoud:
  Beoordeel of de inhoud van de website relevant is voor de gebruikers en of deze gemakkelijk te begrijpen is. Kijk ook naar de leesbaarheid van de inhoud en of er voldoende afbeeldingen en video's zijn.
 • Beoordeling van de interactie:
  Bekijk hoe de gebruikers interageren met de website en beoordeel of deze interactie intuïtief en gebruiksvriendelijk is. Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van knoppen en formulieren.
 • Testen van de gebruikerservaring:
  Voer gebruikerstesten uit om te beoordelen hoe gebruikers reageren op de website. Vraag hen om bepaalde taken uit te voeren en analyseer hoe gemakkelijk of moeilijk ze deze taken kunnen voltooien.

Door deze stappen te volgen, kan je een grondige analyse uitvoeren van de User Experience van uw website en bepalen welke verbeteringen er nodig zijn om de gebruikerservaring te verbeteren. Zo kan je de website nog gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker maken voor uw doelgroep.

Nuttige tools:

Samenvatting

In dit blogartikel hebben we het belang van een website audit besproken en de verschillende analyses die daarbij kunnen worden uitgevoerd. We hebben ook enkele nuttige tools genoemd die je kan gebruiken om een concurrentieanalyse uit te voeren.

Het uitvoeren van een grondige website audit kan je helpen om de zwakke punten van je website te identificeren en verbeteringen aan te brengen om de gebruikerservaring en prestaties te optimaliseren.

Ben je op zoek naar manieren om je website te verbeteren en wil je graag weten waar de zwakke punten liggen?

Laat ons je helpen met een grondige website audit. We kunnen je helpen om de prestaties van je website te optimaliseren. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen helpen.