Image
Drupal Kennisdatabank

Content Management Systeem (CMS)

Een content management systeem of kortweg CMS is een webapplicatie die het mogelijk maakt om op een makkelijke en eenvoudige manier inhoud toe te voegen aan jouw website. Door gebruik te maken van een CMS website verlies je minder tijd aan het publiceren van nieuwe inhoud op je website. Er is geen technische kennis nodig van HTML of andere programmeertalen. Je kan direct starten met het schrijven van je teksten.

Waaruit bestaat een CMS?

Een CMS systeem bestaat altijd uit een front-end en een back-end. De back-end verwijst naar het inhoudbeheersysteem (CMS) waarin alle teksten, foto’s, video’s en andere inhoud worden aangepast.

Een CMS systeem bestaat meestal uit:

 • Administratie gedeelte (backend)
 • Een databank voor het beheren van je gegevens
 • Een frontend die de inhoud uit het CMS op een logische en aantrekkelijke manier zal weergeven aan je bezoekers.

Enkele belangrijke voordelen van een CMS website

 • Eenvoudiger in onderhoud
 • Geen of beperkte technische kennis nodig
 • Aanpassen inhoud is makkelijk en overzichtelijk
 • Geen kennis nodig over HTML of opmaak
 • Uniformiteit doorheen de volledige website
 • Vaste stijlelementen in functie van je huisstijl

Welk CMS systeem moet je kiezen?

Wil jij graag een webshop starten? Lees dan zeker verder over webshop CMS systemen.

Er zijn héél wat CMS systemen op de markt waardoor het niet makkelijk is om de juiste keuze te maken. Elk CMS systeem heeft voor en nadelen. Het is belangrijk om bij de keuze van het content management systeem de voor- en nadelen af te wegen in functie van de behoeften van jouw website. Elke CMS website heeft immers eigen specifieke sterke en zwakke punten. Het ene systeem is beter geschikt voor eenvoudige websites. Het andere systeem voor grote en complexe websites met veel inhoud.

Closed vs open source

Er zijn twee belangrijke soorten CMS systemen. De 'closed source' CMS systemen en de 'open source' CMS systemen. Wanneer we spreken over ‘closed source’ wil dat zeggen dat de broncode van het CMS niet publiekelijk beschikbaar wordt gesteld. Bij ‘open source’ is de broncode wel publiek gemaakt en kan iedereen deze broncode bekijken.

Bij ‘open source’ kun je gebruik maken van een brede waaier aan functionaliteiten en modules die je kan gebruiken en installeren op je website. Omdat de broncode is vrijgegeven kan in theorie iedereen (met de nodige technische achtergrond) nieuwe functies ontwikkelen die andere gebruikers (met minder technische kennis) via het CMS systeem kunnen installeren en gebruiken. Op deze manier kan je met een relatief klein budget een website ontwikkelen met vele functionaliteiten.

Enkele voor- en nadelen:

Closed source CMS

Open source CMS

Voor specifieke toepassingen

Voor algemene toepassingen

Minder vatbaar voor beveiligingslekken

Extra vatbaar voor beveiligingslekken

Duurder in ontwikkeling

Goedkoper in ontwikkeling

Geen community

Uitgebreide community die modules ontwikkeld

Volgt minder snel nieuwe technologieën op

Volgt sneller nieuwe technologieën op

Enkele tips bij het kiezen van het juiste CMS-systeem.

Wanneer je een keuze maakt tussen enkele CMS systemen is het belangrijk om na te denken wat er voor jou belangrijk is. Indien je een beperkte kennis hebt over HTML, CSS of computers in het algemeen is het belangrijk om te kijken naar een CMS dat gebruiksvriendelijk en makkelijk te hanteren is. Er zijn immers grote verschillen tussen deze systemen.

Wanneer je opteert voor een eenvoudige website met relatief weinig inhoud en structuur heeft het weinig zin om een complex en uitgebreid inhoudbeheersysteem te kiezen. Uiteindelijk zal je slechts 20% gebruiken terwijl het systeem je website vooral zwaarder en trager maakt. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Anderzijds als het de bedoeling is om een website te laten maken met veel complexe inhoud, structuren en meertaligheid en wanneer er verschillende gebruikers met verschillende rechten de website (of een deel ervan) moeten kunnen aanpassen is het belangrijk om te kijken naar een CMS systeem waarbij deze functies aanwezig zijn zodat je op de lange termijn niet opnieuw moet overschakelen naar een andere CMS website omdat de huidige niet geschikt meer is.

Vraag ook zeker na in welke mate een Content Management Systeem geactualiseerd kan worden naar nieuwere versies en of het mogelijk is om beveiligingsupdates uit te voeren. De technologie staat immers niet stil en het is belangrijk dat de technologie van je website mee evolueert met de tijd en je website.

Vraag zeker ook na welke mogelijkheden het Content Management Systeem biedt op vlak van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een mooie aantrekkelijke website is leuk maar zonder achterliggende technische zoekmachineoptimalisatie zal je website minder snel gevonden worden in Google. De meeste CMS websites beschikken over voldoende tools om de SEO van je website te verbeteren. Vraag dit zeker na bij je websitebouwer.

Enkele CMS voorbeelden die populair zijn

 • Drupal CMS
 • Wordpress CMS
 • Contenful
 • Sitecore
 • Craft CMS

Moet ik altijd een CMS website gebruiken

Neen. Er zijn toepassingen waarbij het niet nodig is om een CMS te gebruiken. Zeker wanneer het gaat over statische inhoud of over website die volledig op maat ontwikkeld wordt en zo specifiek is dat een CMS niet nodig wordt geacht. Dit bespreek je best met je website ontwikkelaar.