Banner web

Content Management Systeem (CMS)

Content Management Systeem Drupal

Wat is een Content Management Systeem (CMS))

Een content management systeem of kortweg CMS is een webapplicatie die het mogelijk maakt om op een makkelijke en eenvoudige manier inhoud toe te voegen aan jouw website. Door gebruik te maken van een CMS website verlies je minder tijd aan het publiceren van nieuwe inhoud op je website. Er is geen technische kennis nodig van HTML of andere programmeertalen. Je kan direct starten met het schrijven van je teksten.

Waaruit bestaat een CMS?

Een CMS systeem bestaat altijd uit een front-end en een back-end. De back-end verwijst naar het inhoudbeheersysteem (CMS) waarin alle teksten, foto’s, video’s en andere inhoud worden aangepast.

Een CMS systeem bestaat meestal uit:

 • Administratie gedeelte (backend)
 • Een databank voor het beheren van je gegevens
 • Een frontend die de inhoud uit het CMS op een logische en aantrekkelijke manier zal weergeven aan je bezoekers.

Enkele belangrijke voordelen van een CMS website

 • Eenvoudiger in onderhoud
 • Geen of beperkte technische kennis nodig
 • Aanpassen inhoud is makkelijk en overzichtelijk
 • Geen kennis nodig over HTML of opmaak
 • Uniformiteit doorheen de volledige website
 • Vaste stijlelementen in functie van je huisstijl

Welk CMS systeem moet je kiezen?

Wil jij graag een webshop starten? Lees dan zeker verder over webshop CMS systemen.

Er zijn héél wat CMS systemen op de markt waardoor het niet makkelijk is om de juiste keuze te maken. Elk CMS systeem heeft voor en nadelen. Het is belangrijk om bij de keuze van het content management systeem de voor- en nadelen af te wegen in functie van de behoeften van jouw website. Elke CMS website heeft immers eigen specifieke sterke en zwakke punten. Het ene systeem is beter geschikt voor eenvoudige websites. Het andere systeem voor grote en complexe websites met veel inhoud.

Closed vs open source

Er zijn twee belangrijke soorten CMS systemen. De 'closed source' CMS systemen en de 'open source' CMS systemen. Wanneer we spreken over ‘closed source’ wil dat zeggen dat de broncode van het CMS niet publiekelijk beschikbaar wordt gesteld. Bij ‘open source’ is de broncode wel publiek gemaakt en kan iedereen deze broncode bekijken.

Bij ‘open source’ kun je gebruik maken van een brede waaier aan functionaliteiten en modules die je kan gebruiken en installeren op je website. Omdat de broncode is vrijgegeven kan in theorie iedereen (met de nodige technische achtergrond) nieuwe functies ontwikkelen die andere gebruikers (met minder technische kennis) via het CMS systeem kunnen installeren en gebruiken. Op deze manier kan je met een relatief klein budget een website ontwikkelen met vele functionaliteiten.

Enkele voor- en nadelen:

Closed source CMS

Open source CMS

 • Voor specifieke toepassingen
 • Voor algemene toepassingen
 • Minder vatbaar voor beveiligingslekken
 • Extra vatbaar voor beveiligingslekken
 • Duurder in ontwikkeling
 • Goedkoper in ontwikkeling
 • Geen community
 • Uitgebreide community die modules ontwikkeld
 • Volgt minder snel nieuwe technologieën op
 • Volgt sneller nieuwe technologieën op

Enkele tips bij het kiezen van het juiste CMS-systeem.

Wanneer je een keuze maakt tussen enkele CMS systemen is het belangrijk om na te denken wat er voor jou belangrijk is. Indien je een beperkte kennis hebt over HTML, CSS of computers in het algemeen is het belangrijk om te kijken naar een CMS dat gebruiksvriendelijk en makkelijk te hanteren is. Er zijn immers grote verschillen tussen deze systemen.

Wanneer je opteert voor een eenvoudige website met relatief weinig inhoud en structuur heeft het weinig zin om een complex en uitgebreid inhoudbeheersysteem te kiezen. Uiteindelijk zal je slechts 20% gebruiken terwijl het systeem je website vooral zwaarder en trager maakt. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Anderzijds als het de bedoeling is om een website te laten maken met veel complexe inhoud, structuren en meertaligheid en wanneer er verschillende gebruikers met verschillende rechten de website (of een deel ervan) moeten kunnen aanpassen is het belangrijk om te kijken naar een CMS systeem waarbij deze functies aanwezig zijn zodat je op de lange termijn niet opnieuw moet overschakelen naar een andere CMS website omdat de huidige niet geschikt meer is.

Vraag ook zeker na in welke mate een Content Management Systeem geactualiseerd kan worden naar nieuwere versies en of het mogelijk is om beveiligingsupdates uit te voeren. De technologie staat immers niet stil en het is belangrijk dat de technologie van je website mee evolueert met de tijd en je website.

Vraag zeker ook na welke mogelijkheden het Content Management Systeem biedt op vlak van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een mooie aantrekkelijke website is leuk maar zonder achterliggende technische zoekmachineoptimalisatie zal je website minder snel gevonden worden in Google. De meeste CMS websites beschikken over voldoende tools om de SEO van je website te verbeteren. Vraag dit zeker na bij je websitebouwer.

Enkele CMS voorbeelden die populair zijn

Drupal CMS
Wordpress CMS
Joomla
Sitecore

Moet ik altijd een CMS website gebruiken

Neen. Er zijn toepassingen waarbij het niet nodig is om een CMS te gebruiken. Zeker wanneer het gaat over statische inhoud of over website die volledig op maat ontwikkeld wordt en zo specifiek is dat een CMS niet nodig wordt geacht. Dit bespreek je best met je website ontwikkelaar.

Extra informatie over de volgende terminologieën

Let's get in touch

Vertel ons over jouw project, we helpen je graag vooruit.

Maak een afspraak

Onze Technologie

Enkele projecten in de kijker

Lees meer over

SEO, SEA of SEM? Ken jij het verschil?

Wat is het verschil tussen SEO, SEA en SEM? Lees hoe ze met elkaar verbonden zijn.

Werkwijze: website bouwen

Werkwijze en stappenplan bij het bouwen van je website. Ontdek hoe wij je website opbouwen en afwerken.

Welk website CMS systeem moet ik kiezen?

Website CMS systeem. Hoe maak je de juiste keuze voor je website CMS systeem? Ontdek enkele praktische tips.

Website hoger plaatsen in Google?

Je website hoger plaatsen Google? Lees praktische tips om dit te realiseren.

WordPress website bouwen maken

WordPress website bouwen of maken voor je bedrijf? Lees meer over de voordelen.

Website laten maken

Een knappe website laten maken op een professionele manier is erg belangrijk. Welk budget moet ik hiervoor voorzien?

Klanten zeggen

 • Ik was blij verrast met de grondige aanpak en goede opvolging door Simply Fabulous. Bovendien ziet de website er niet alleen mooi uit, Simply Fabulous deed er ook werkelijk alles aan om het tot in de puntjes af te werken.

  Hosted Power
  Hosted Power Testimonial
 • Simply Fabulous heeft mijn website gebouwd zoals ik het in mijn gedachten had, met oog voor mijn realisaties, tekeningen en ontwerpen. Ik ben zeer tevreden over onze samenwerking.

  GreenArchitects
  GreenArchitects Testimonial
 • Simply Fabulous heeft uitstekend werk geleverd. We zijn zeer tevreden over het resultaat én over het werkingsproces. Hij betrok ons vanaf het begin bij de ontwerpen door regelmatig feedback te vragen of meerdere voorstellen aan te leveren. Alles werd ruim op tijd aangeleverd.

  De Watergroep
  De Watergroep testimonial
 • Dank voor je goede zorgen, onze mooie webshop en alle hulp die we gekregen hebben tijdens de ontwikkeling van de webshop maar ook en vooral wanneer de webwinkel online staat. De uitleg over het Magento CMS was duidelijk. Geen vraag was te veel om te beantwoorden.

  La Luna
  La Luna Testimonial